Last Read

От много време ми се иска пиша някъде за книгите които съм прочела или чета последно. Не винаги оставам с някакви кой знае какви впечатления от някои заглавия, но все пак искам да си “водя статистика” какво всъщност съм прочела, харесало ли ми е или не. Струва ли си да се прочете отново и изобщо ей такива неща.

Up date: 26/10 

Така, мъчих мъчих и тотално се отказах от дочитането на  Годините на Вирджиия Улф. Колежката ми сподели, че е чела нейна книга в продължение на половин година, а аз нямам нерви за това. Та с чиста съвест я зарязвам, и запращам в графата “книги трудни за четене” или “книги, за които още не им е дошло времето”. Новата книга, която реших да чета е на Иън МакюънДете във времето. Засега се очертава приятна и лесна за четене. Надявам се да има “успех” и занапред.

Дете във времето

Дете във времето

Up date: 04/10 

От известно време се мъча с Годините на Вирджиия Улф. Много хора около мен ми препоръчаха авторката и ме увериха, че нейните книги си заслужават да се прочетат. Но засега четенето не върви никак гладко и приятно. Докато чета, мислите ми продължават да се лутат някъде из редовете и абсолютно нищо не стига до мозъка ми. Явно отказва да го приеме.
Та, първоначално се “шокирах” от историята на едно заможно семейство, в което бащата и една от дъщерите с нетърпение очакват болната съпруга/майка да умре… Та това ми влеза в главата досега. Нетърпението на бащата е основателно и някак си не го виня, но мислите на дъщерята ме отвращават.
Докато мислите ми се лутаха из така или иначе обърканите мисли на един от героите, едно изречение ми хвана окото и ме накара да го прочета и препрочета и мисля, че ми хареса.

The Years

Up date: 07/09 

Най-накрая успех да допрочета въпросните 4 оставащи страници от книгата и ми стана много тъжно. Не очаквах така да се стекът обстоятелствата, но всеки поема риск, който понякога коства много повече от колкото си мислим. Хареса ми един определн абзац от книгата, който искам да цитирам. Досега никога не съм “отделяла” нещата които ми харесват, а като се замисля е трябвало.

Животът е доста по-различен от скока с парашут. При скачането трябва да знаеш, че не успееш ли от първия път, не бива да се захващаш пак с това.

Up date: 05/09

Стъклен Дом 2 на Ваня Щерева

Стъклен Дом 2

Стъклен Дом 2 - Ваня Щерева

Изчетох втората част на поредицата доста бързо, имайки впредвид завладяващата първа част, очаквах книгата с нетърпение. Все не ми остава време да гледам самия филм,  затова много се израдвах, когато и втората част попадна в ръцете  ми. Първата част ме грабна със лека и приятно поднесена история. Беше ми трудно да я оставя дори  и за малко. Макс ме теглеше  из целия апартамент, а аз  държах книгата в ръка и я четях. Та това за първата част.

Втората от друга страна, тотално ме разочарова. Толкова  претупано ми се стори, направо не го очаквах. Нямаше  нищо общо с другата книга, освен историята.  Внимателните встъпления при първата част тук ги няма.  Доста голяма част от книгата всъщност преразказва  първата, и общо действията на героите си.

Финала, даже не го помня. Личи си че книгата е писана по  филма, а не обратното. Незнам дали имам желание да  гледам филма в този случай, а съм го свалила и чака  подходящ момент. Като цяло не ми хареса, не съм  впечатлена и не ме грабна, никак.

От седмица се опитвам да дочета и Канада на Екс на Иво Петров.

CanadaX

Канада на Екс - Иво Петров

Още не съм я дочела, но книжката е много свежарска и  приятна за четене. Авторът много детайлно и с хумор  описва спънките по пътя си до Канада, и трудностите с  които се сблъсква семейството му там. Доста неща ме  караха да се смея на глас, други не толкова весели, накараха  сърцето ми да се свие. И не мога да не се възхищавам на  хората, които въпреки всичко приемат нещата с хумор, не  драматизират прекалено (е това не бих могла да го установя  само от книгата, но…) и продължават напред.

Лично на мен, тази книжка ми се струва много полезна, за  всеки който е решил, че иска да отиде там.
И определено  бих я препрочела. Само да я завърша тези дни…


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: